Tyger

MÖBELTYGER


Information om hållbara möbeltyger om dessa unika egenskaper från naturliga råvaror till mer tekniska och miljömärkta varumärken. Tygåtgång på olika möbler visas i bild och efter valt tyg räknas den exakta åtgågen ut. 

Möbeltyger

Möbeltyg kan du självklart välja här, det finns ett stort urval av kvalitetstyger från en rad leverantörer som tygprover i verk som: Harlequin, Scion & Anthology, Linwood, Jover, Trapiche & Co, Berghems Väveri med Ljungbergs, Sydtextil, Skandilock, Oc Oscarson, United Fabrics med Nevotex, Folckers Snörmakeri

Tärnsjö Garveri, Östersjökompaniet, Milla-design

Lauritzon, William & Morris, Sanderson,  samt Nadjawedin design

 

Här kan jag regelbundet beställa från alla andra leverantörer, om det behövs.

Gå gärna in på respektive hemsida för att se.


Oeko-Tex

STANDARD 100 från OEKO-TEX® är en av världens mest kända märkningar för textilier som testats för skadliga ämnen.

https://www.oeko-tex.com/en/


FibreGuard

belägger garnerna med en lösning som fungerar som en barriär mot fläckar och hindrar tyger från att hålla kvar dem. Fläcken kan inte tränga in i FibreGuard-garn och tas lätt bort med vatten och tvål om det är en fet fläck. Denna hydrofobicitet ökar ytspänningen och förhindrar vätskefläckar som blod, kaffe eller vin från att tränga in i tyget. Den bildar också ett lager på tygets yta för att hålla fasta fläckar som penna, ketchup eller läppstift på tygets yta där det är lätt att rengöra.

Till skillnad från andra tyger som är lätta att rengöra är den fläckbeständiga effekten med FibreGuard-tyger permanent.

Det gör att de fläckfria egenskaperna i våra tyger inte försämras efter tvätt eller långvarig användning.

https://fibreguard.com/sell/how-to-clean-fibreguard-fabrics


 

 

Djupdykning i möbeltyg

 

Val av möbeltyg

Tänk först igenom hur möbeln kommer att användas!

 

TYGEGENSKAPER

 

Martindale

Möbeltyg ska vara slitstarkt och tåla mycket nötning. Det mäts i Martindale. Ett tygs Martindale-värde anger hur många varv en tygklädd platta har snurrats mot tyget utan att det gått några maskor. Ju högre Martindalevärde, desto slittåligare textil med andra ord. Är det favoritstolen som ska kläs om bör man välja ett tyg med god slitstyrka. Ett mönster som är tryckt på tyget och inte vävt, kan också vara känsligt för slitage.

 

Som riktmärke för slitage i olika miljöer kan följande gälla:

Hemmiljö, måttligt slitage - 15 000 - 30 000 M

Hemmiljö, starkt slitage - från 35 000 M

Offentlig miljö -mer än 50 000 M

 

Ljusäkthet

Ljusäkthet anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4!

Pilling

Pilling är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning, och bildar små fiberkulor.

Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder ingen pilling alls – vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 5 är dubbelt så bra som 4!

 

På alla tygprover finns information om alla värden och jag hjälper dig att välja tyg för rätt ändamål.

 

Även komposition av olika material i tyget, torrgnidning, våtgnidning, flamskydd samt tvättråd står angivet

Ull

Ull består av pälsen från får och hör därför till de naturliga animaliska naturfibrerna. Eftersom ull är en naturfiber har den många goda egenskaper. Ullfibrer är krusiga och elastiska. Det betyder att en ullvaran klarar av mycket slitage samtidigt som den har en mycket liten tendens att bli skrynklig. Ull står emot smuts i större omfattning än andra material på grund av ullfibrernas unika uppbyggnad och eftersom ull nästan inte skapar någon statisk elektricitet alls. Ullen är i sig flamsäker och sist men inte minst är ull ett mycket bekvämt material eftersom de kompakta ullfibrerna anpassar sig efter den omgivande temperaturen. Det gör att ull verkar värmande i kyla och svalkande i värme.

 

 

Blandvaror

Flera möbelklädslar består av en blandning av flera fibertyper då de olika typernas fördelar kompletterar varandra och ger ett tyg som är slitstarkt, behagligt och smutsavvisande. Blandvarorna kan bestå av både syntetiska (ex. polyester) och naturliga fibrer (ex. bomull, lin)


Trevira CS

En av det stora fördelarna med tyg vävt i Trevira CS är dess tvättegenskaper. Om möbelklädseln är avtagbar kan man maskintvätta det i 60° c. Sitter tyget fast kan du istället gnugga direkt med vatten och tvättmedel. Varken färg, yta eller flamhärdigheten försämras av att du tvättar tyget.

Variationerna är många som mjukt, slätt, mönstrat eller omönstrat men de har alla något gemensamt! De är alla tvättbara, hållbara och bra för miljön.

 

Trevira CS har en väldigt god ljusäkthet vilket innebär att solens ultravioletta strålar inte skadar tygets färg lika fort som på exempelvis ett ulltyg. Har du en miljö där det förekommer mycket direkt solljus råder vi dig till att applicera ett Treviratyg på dina möbler. Dessutom har dagens tyger i syntetgarn hög slitstyrka vilket gör att ditt möbeltyg kommer att hålla över lång tid. Bra för såväl dig som vår gemensamma miljö. Ett tyg vävt i Trevira CS går till och med att återvinna till 100  % och är en speciell polyestertyp med en kemisk uppbyggnad som ger fibern en permanent flamsäkerhet och uppfyller alla gängse brandnormer som gäller inom Europa, både inom den privata och offentliga sektorn.

 

Hur mycket möbeltyg går det åt till din möbel?

För att exakt få redan på det bokar du tid hos mig så mäter jag din möbel. Mer info om öppettider finns på Kontakt sidan.

Tygåtgången beror på vilket sort av tyg du väljer, om det är lugg som i sammet, mönster, tygbredd och mönsterpassning ex storblommigt. Jag hjälper dig att välja bland många av mina tygprover.

 

Här finns inget lager av tyger utan beställning sker just för dig eftersom vi alla har olika smak och stil.

Men mellan tummen och pekfingret så kan du själv se här hur mycket tyg det kan tänkas att gå åt till en modell av möbel. Det är även olika bredd på tygerna så åtgången av tyg räknar jag ut exakt efter tygvalet.

 

Bildernas mått är i Yard, engelska fot. 1 Yard=0.91 meter så står det 5 Yard så blir det 0,91 x 5=4,55 meter tyg

Vill du endast beställa tyg till eget bruk så går det också bra.

BESÖKSTIDER

Bokning av dag och tid sker via mejl eller telefon i god tid och gäller val av tygprover och material som finns i verkstan samt för inlämning av möbel.